Al een paar jaar hou ik mij bezig met 3d printen op basisscholen.
Bij het onderwijsadvies bureau ABC in Amsterdam ben ik metgezel en namens hen geef ik de lessen die horen bij Maakonderwijs. Deze lessenreeks neemt kinderen mee door het hele maakproces via onderzoekend en ontwerpend leren. Het uiteindelijke product wordt ontworpen in Tinkercad en uitgeprint op een 3D printer. De afgelopen jaren heb ik scholen in Noord Holland geholpen om deze lessen te geven en om de 3D printer een structurele plek te geven binnen hun lessen.
Ook heb ik meegeholpen om dit mooie product verder toe te spitsen op de dagelijkse lespraktijk van de basisschool.
Het is prachtig om te zien hoe de kinderen hun talenten ontdekken die op een ander vlak liggen dan gangbaar is op de basisschool. Ook kunnen de kinderen heel goed kennis maken met principes van onderzoekend en ontwerpend leren en de 21e eeuwse vaardigheden met deze methode.
In Amsterdam Zuid Oost heb ik op verschillende scholen les gegeven op de Brede school. Na schooltijd kregen de kinderen de kans om kennis te maken met het ontwerpen voor de 3D printer en 3D printen. Voor de brede school heb ik lessen voor De klusklas ontwikkeld. Deze lessen houden in dat kinderen zelf leren omgaan met de 3D printer en de basis problemen kunnen oplossen. De kinderen zijn vaak technischer en praktischer dan veel volwassenen. Ook nemen zij hun verantwoordelijkheid heel serieus en zijn zij voorzichtig met het materiaal.
De klusklas is naar mijn idee een oplossing voor menig school waar de 3D printer werkeloos in de kast staat omdat er niemand is die tijd en gelegenheid heeft om er mee aan de slag te gaan. Als kinderen de kans krijgen om zich over het apparaat te ontfermen dan zal dit niet snel gebeuren.